Λίγα ιστορικά για την “Tart tatin”

Η Tart Tatin είναι μια κλασική γαλλική γαστρονομική τάρτα που αποτελείται από ανάποδα μήλα που ψήνονται με καραμελωμένη ζάχαρη και ζύμη.

Η ιστορία της Tart Tatin σχετίζεται με το ξενοδοχείο της “Tatin” στην πόλη Lamotte-Beuvron της κεντρικής Γαλλίας.

Οι αδερφές Τατέν, Στεφανί (Stephanie) και Καρολίν (Caroline), ήταν οι ιδιοκτήτριες του ξενοδοχείου κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.

Το πιο γνωστό πιάτο τους, που σήμερα γνωρίζουμε ως Tart Tatin, δημιουργήθηκε κατά λάθος.

Σύμφωνα με την ιστορία, το 1889 οι αδερφές Τατέν ήταν υπεύθυνες για την παρασκευή μιας τάρτας με μήλα.

Η μία από τις αδερφές, πιθανότατα η Στεφανί, λέγεται ότι ξέχασε να τοποθετήσει το ζυμαράκι στο κάτω μέρος του ταψιού πριν βάλει τα μήλα και την καραμέλα.

Αντί να αρχίσουν από το κατώτερο μέρος, η Στεφανί αποφάσισε να τοποθετήσει το ζυμαράκι πάνω από τα μήλα και να ψήσει το πιάτο έτσι.

Όταν το έβγαλε από το φούρνο, ανακάλυψε ότι τα μήλα είχαν καραμελωθεί υπέροχα και ότι το ζυμαράκι είχε γίνει τραγανό και χρυσαφί.

Στους πελάτες του ξενοδοχείου άρεσε πολύ η αναπάντεχη γεύση της Tart Tatin και η συνταγή έγινε γνωστή σε ολόκληρη την περιοχή.

Στη συνέχεια, η Tart Tatin επεκτάθηκε σε άλλες περιοχές της Γαλλίας και γρήγορα έγινε ένα από τα διασημότερα γλυκά της γαλλικής κουζίνας.

Σήμερα, η Tart Tatin είναι ένα δημοφιλές γλυκό που σερβίρεται σε πολλά εστιατόρια σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να φαγωθεί ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου και συνοδεύεται συνήθως από παγωτό βανίλια ή κρέμα Chantilly.

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο